2006: het jaar van Kleurrijk Welzijn

De website over Kleurrijk Welzijn was voor mij een van de leukste projecten van 2006. Samen met Harry Mertens en Mellouki Cadat heb ik een lijst met welzijnswerkers gemaakt en die werden uitgebreid geinterviewd over hun werk en gefotografeerd door Claudia Kamergorodski. Prachtige verhalen en beelden leverde dat op, waarbij een redactie vanuit het NIZW de professionals interviewde. Persoonlijk bewaar ik bijzondere herinneringen aan de interviews met Loes van der Meer, Wouter Muller en Steve Monsanto. Professionals voor wie de term kleurrijk helemaal opgaat. De site is waarschijnlijk uniek in de geschiedenis van het Nederlandse welzijnswerk.

Kleurrijk welzijn 

Wat is precies een welzijnswerker? Wat voor soort werk doet zo iemand in deze diverse en kleurrijke samenleving? Hoe werk je aan sociale samenhang? Op deze website wordt door foto’s en interviews een beeld gegeven van een 16-tal welzijnswerkers die allemaal werken in een multiculturele context: oude rotten in het vak én vertegenwoordigers van de nieuwe generatie professionals.

Tijdens de interviews komen thema´s aan de orde als idealen, groepen, professionaliteit, innovatie, resultaten en trots. Naast een sprankelende serie portretfoto’s, gemaakt door een professionele fotografe, vindt u op de site ook foto’s die gemaakt zijn door de professional zelf met een wegwerpcamera. Foto’s en interviews geven samen het beeld van een groep charismatische mensen die met hun professionaliteit en gedrevenheid de welzijnssector eer aandoen.

Voor de website zijn zo’n 40 mensen voorgedragen, waaruit 16 mensen zijn geselecteerd op basis van woon-/werkplaats, spreiding over het land, leeftijd, werksoort en etnisch culturele afkomst. Claudia Kamergorodski, een Braziliaanse fotografe wonende in Almere, is aangetrokken om foto´s te maken. De interviews zijn gehouden door medewerkers van Movisie en het Oranje Fonds. Martin Zuithof, hoofdredacteur van Zorg + Welzijn, hield ook twee interviews en nam bovendien de eindredactie van alle interviews voor zijn rekening

Deze website is gemaakt in het kader van het project de Multiculturele Buurt, een project van het Oranje Fonds om het welzijnswerk te stimuleren en te ondersteunen bij het werken in een multiculturele context. Inhoudelijk wordt het project ondersteund door Movisie. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *