Steeds weer de vraag: wie gaat deze mooie innovatie financieren?

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLi) zou een van de grote innovaties op het gebied van bewegen en gezondheid kunnen zijn. Toch is het dat niet, signaleert Louis Overgoor, directeur van het Bettery Institute, in het interview in MedischOndernemen magazine (4 2020). Redactioneel.

Tegenover alle investeringen in de ontwikkeling van het programma, de coaching van de groep, het individuele casemanagement staat nauwelijks een passende vergoeding van de zorgverzekeraar. ‘De financiering van GLi is zo beperkt dat het voor de gemiddelde fysiotherapeut niet zo interessant is.’ Daarmee komt een belangrijke innovatie op het gebied van bewegen, voeding en gezondheid voor kwetsbare groepen, zoals mensen met diabetes, COPD en obesitas, nauwelijks uit de verf.

Ook Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, ziet in de huidige financiering een belangrijke bottleneck als het gaat om innovaties in de behandeling van allerlei doelgroepen. In zijn ogen is de financiering in de vorm van zorgzwaarteprofielen een oplossing voor de beperkte ruimte voor innovatie die fysiotherapeuten nu hebben. Het pleidooi van Van der Vorst sluit aan bij het actieplan voor passende zorg dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland (ZIN) onlangs presenteerden.

Overgoor ziet de oplossing in een coachende rol van de fysiotherapeut op basis van een gemengde financiering, bijvoorbeeld vanuit zorgverzekering, gemeenten en de cliënt zelf. Het vergt in zijn ogen een vrijere, ondernemende rol van de fysio op het grensvlak van het medische en sociale domein. ‘De fysiotherapeut zou zich kunnen profileren om mensen in het kader van brede gezondheid in beweging te krijgen. Dan ben je een interessante partner voor de gemeente. Je hebt daarbij ondernemerschap nodig als het gaat om positionering, het denken in concepten en je moet je eigen identiteit heruitvinden.’

Een regelrechte innovatieboost op beweeggebied vormt de Skills Garden, die is aangelegd in het Prinses Maxima Centrum. De creatieve speeltuin laat zien hoe we het met zijn allen veel meer vanzelfsprekend kunnen gaan bewegen. Zoals René Wormhoudt, fysiotherapeut en conditietrainer bij het Nederlandse elftal, het zegt: ‘Als je deze beweegvormen regelmatig in je leven beoefent, dan geniet je veel gezondheidsvoordelen. Minder blessures, meer plezier in bewegen, minder leefstijlziektes.’ Steeds weer de vraag: wie gaat deze mooie innovatie financieren?

Redactioneel – Martin Zuithof, MedischOndernemen 4, december 2020. Louis Overgoor bij het congres Fysio Praktijk Anno Nu in maart 2020: ‘Een aanbod ontwikkelen voor het bedrijfsleven staat fysiotherapeuten volkomen vrij’ – foto: Martin Hols

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 4 = 2
Powered by MathCaptcha

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.