Van buurthuis naar buurtkamer

Zelfmanagement_300x199_kleinPersoonlijk vind ik het nogal verbazingwekkend dat terwijl op allerlei plekken buurthuizen wegbezuinigd worden, binnen no time op andere plekken weer nieuwe buurtkamers, huiskamers van de buurt dan wel huizen van de wijk ontstaan. Vooral bij de overgang van de dagbesteding en begeleiding zien zorginstellingen welzijnsorganisaties als serieuze partner en clubs als Combiwel in Amsterdam en Beweging 3.0 in Amersfoort spelen erop in. Ook de Alliantie, corporatie in Amersfoort en Amsterdam, is initatiefnemer van buurtkamers.

Volgens mij illustreert de beweging van buurthuis naar buurtkamer alleen maar het belang en de onmisbaarheid van veel buurt- of wijkcentra. Om dat vervolgens als wijkondernemeningen te betitelen zou ik willen omschrijven als beleidsopportunisme, maar ik weet niet of dat een bestaand woord is.
Gemeenten moeten zich wel twee keer bedenken of ze wijkcentra onder het motto burgerkracht willen dichtgooien of dat ze deze beter op een andere schaal in zelfbeheer kunnen helpen voortbestaan. Ik betwijfel ook sterk of professionals zich daarbij overbodig kunnen maken. Eerder dit jaar sprak ik een begeleider van de Buurtkamers voor ouderen die opgezet waren vanuit De Kamers in Amersfoort. Ze was druk bezig zichzelf overbodig te maken, vertelde ze, maar voor de deelnemers, voornamelijk ouderen, was dat een brug te ver. Zij hadden er moeite mee om zichzelf te bedruipen als zelfstandige vereniging, met een weblog voor de informatie-uitwisseling.

Altijd een professional
Combiwel in Amsterdam had een minder radicaal verhaal over de begeleiding van huiskamers van de buurt dan wel huizen van de wijk, uit de mond van Helga Spel en Nel Klaasse Bos: “Als je teveel professionals inzet, sla je de inzet van mensen dood.” Maar er blijft wel altijd een professional aanwezig om op terug te vallen: “In de Kinker zijn we gestart met twee vrijwilligers, nu zijn dat er ongeveer 100. Daaronder zijn ook veel kwetsbare mensen. Dat kon door een goede structuur, waarbij ze altijd terugvallen op een professional. Die vrijwilligers organiseren zelf allerlei activiteiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *